run

1/4 Marathon Rotterdam

Tweede paasdag was de dag dat er een kaartje voor de 1/4 marathon van Rotterdam op mijn Facebook timeline voorbij kwam. Running fever kicked in, en ik kocht het kaartje. Dat betekende dat ik zondag 10 april onder de naam Marjan een rondje Rotterdam zou doen. Dat was gisteren.

Het begon al goed, ik bleek een kaartje met garderobe overgenomen te hebben! Nu kon ik mijn tas semi bewaakt ergens kwijt plus had ik een plek om mij om te kleden na afloop. Ik merkte dat ik zenuwachtig was, want ik kreeg geen hap door mijn keel en zelfs mijn pre-workout had moeite. Maar zodra ik de kleedkamer/garderobe inliep was dit weg (en het eten overigens ook binnen no-time). Rustig naar het startvak gelopen, kwartiertje warmlopen werd dat. Daar mij verveeld, dus de hele tijd met Susanne geappt. En toen bleek ik niet om 10.00 maar 10.10 te starten gezien ik in startwave 2 zat. Juist, nog langer wachten.

En toen mocht ik eindelijk. Lekker rustig, muziekje aan en gaan! Behalve dat er nog 9.999 andere mensen op het parcours liepen en je dus niet echt kon doorlopen. Het veel inhouden vergte toch wel het meeste van mijn lichaam. Gelukkig kon ik bij het rondje Kralingse Plas lekker op het gras lopen, wat overigens sowieso veel lekkerder loopt! Hier heb ik een paar honderd man ingehaald omdat zij allemaal netjes op het pad op elkaars enkels liepen en ik de ruimte had om mijn eigen pas aan te houden. En toen kapte mijn muziek ermee. Zo rond de 4,5K. Omdat ik mijn telefoon niet achter wilde laten in de garderobe had ik die ook nog bij mij, dus bij het water punt (wat meer richting de 6K ipv 5K stond) zou ik mijn muziek van mijn telefoon maar gebruiken.

De hitte en stukken gras/bos/pollen/hooikoorts-verwelkomers hadden gezorgd dat ik toch echt wel uitkeek naar dat bekertje water! Dus toen die daar eindelijk was ben ik aan de kant gaan lopen om rustig water naar binnen te krijgen, mijn keel weer gesmeerd te krijgen en de kriebels van de pollen weg te werken. Nadat dat gelukt was gauw mijn running number opgezocht op mijn telefoon en we gingen weer. En we gingen soepel! Alsof ik net begon aan de race. Ik heb zo lekker gelopen daarna. Ik liep ook redelijk op schema om de 10 net aan binnen het uur te halen. En toen kwamen we weer op het asfalt terecht en de opstoppingen. Ik geloof dat ik in de laatste 2KM bij zo’n drie mensen op de nek zat omdat ze opeens gingen lopen of stoppen voor mijn neus. Doei lekker loop ritme! Vervolgens zag ik in de laatste KM nog een bekend gezicht, even gauw een sprintje om hoi te zeggen en weer door. En toen was daar het 10KM punt! Mijn horloge zei 1:02:18, ik was lichtelijk teleurgesteld omdat ik mijn doel niet had gehaald, maar ook blij gezien de laatste keer de 10K lopen 1:12:14 was! En daarbij was het mijn tweede snelste tijd op de 10K, dus heel ontevreden kon ik niet zijn na al heel lang geen 10K zonder obstakels gelopen te hebben. Plus ik heb zo goed als alles hard gelopen in plaats van steeds moeten wandelen (op het punt bij het water drinken dan na, maar ik kan niet rennen en drinken tegelijkertijd! En later nog ergens 10m gelopen naar een lantaarnpaal ivm opkomende kramp in mijn voet).

Toen reste er nog 550meter om die kwart marathon af te maken. Grapjassen, die afstand was een stuk langer! GPS van andere hebben het rond de 700 a 800 meter gemeten. En ik was opeens langzaam. Ik ging van 6.19 min/km naar 8.00 min/km! Terwijl ik echt niet langzamer liep. Ja, toen ik in de nek van mijn voorganger belandde omdat die opeens ging stoppen, maar voor de rest. Maar goed: eindtijd werd 1:08:15! Later bleek dat de organisatie mij op 1:03:49 op het 10K punt had geklokt. Heel raar, want mijn eindtijd en mijn horloge eindtijd zijn wel hetzelfde…

Maar goed. Een heerlijke run, zo goed als geen last gehad van mijn voet/kuit, alleen een beetje last van de hitte! Geen PR op de 10K, stiekem nu dus wel op de 1/4 marathon. Misschien volgend jaar de 21K pakken? Maar dan moet ik eerst zorgen dat ik mij niet ga vervelen na een uur lopen.ย Run like the wind and claim a PR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!