spartan

Een Sparten Trifecta behalen, hoe werkt dat?

Yes! We krijgen weer een Spartan evenement in Nederland, en wat voor een. Een Trifecta weekend in Zandvoort. Een mooie locatie, zeker nu het helemaal wordt opgeknapt en verbouwd voor de Formule1 race in mei. Maar, we moeten nog even wachten tot oktober. Tot die tijd zijn er al genoeg vragen. Ik zal proberen zo goed mogelijk uit te leggen wat een Trifecta is, hoe je het behaald en wat de lifetime ranking inhoudt.

Wat is een Trifecta nou eigenlijk?

Bij Spartan Races zijn er veel verschillende soorten races en activiteiten. De meest bekende vorm is het finishen van elke Spartan afstand – Sprint, Super en Beast. Dit noemen ze de Body-delta. Bij elke finish ontvang je de medaille van je afstand, en een wedge. Elke afstand heeft zijn eigen wedge en wanneer je alle drie in elkaar klikt (door de magneetjes) heb je je eerste Trifecta medaille te pakken! Gefeliciteerd.
Let op, je krijgt hier geen aparte medaille voor. De drie wedges samen vormen dan jouw Trifecta medaille.

Wat is een Multi-Trifecta?

Sommige mensen, zoals ik zelf, pakken het grootser aan en doen meerdere Spartan races in een jaar. Op het moment dat jij bijvoorbeeld alle drie de varianten twee keer heb gedaan ben je in het bezit van een Multi-Trifecta! Super goed gedaan. Om dit te vieren kan je bij de speciale medaille stand (verschillend per locatie) je X2 medaille ophalen. Ja, dit is inderdaad een extra medaille naast de wedges. Dit gaat zo door en de medaille wordt steeds groter. De maximale X die ik heb gehaald was de X4 in 2018. Maar Hanno heeft de X7 in huis gehaald.

Wat is het tijdsbestek om je Trifecta te halen?

Dat is een hele goede vraag! Voor 2020 was het namelijk zo dat alle races die je tussen 1 januari en 31 december van dat jaar deed meetelden voor je Trifecta ranking. Per 5 november 2019 is dit veranderd! Nu tellen alleen de races die je in de tijd tussen de Trifecta World Championships doet mee. Voor 2019-2020 betekend dat dat alle races die je tussen 5 november 2019 en 8 november 2020 doet meetellen voor je officiële Trifecta ranking.

Trifecta For Life – Hall of Fame

Sinds 2020 wordt er nu niet alleen bijgehouden hoeveel Trifecta’s je per jaar haalt, er is ook een Hall of Fame opgericht waarin elke voltooide Trifecta (dus binnen het aangegeven tijdsbestek) wordt bijgehouden. Op dit moment staat het record voor de mannen op 55 Trifecta’s en bij de vrouwen op 33! Vanaf een bepaald aantal races (exacte aantal is nog niet bekend) komt je naam op een marmeren muur in de stad Sparta te staan!

Wat is een Trifecta Weekend?

Een Trifecta weekend houdt in dat je alle drie de afstanden in hetzelfde weekend doet. Zoals in Zandvoort de Beast en Sprint op zaterdag en de Super op zondag. Wanneer je dit succesvol doet krijg je een extra medaille die aangeeft dat je een Trifecta Weekend Finisher bent. Meestal staat op het lint de locatie, maar dit is niet altijd het geval. Ook dit telt mee voor je Trifecta ranking.

Hoe zit dat met de Ultra en Stadion races?

Deze tellen zeker ook mee! De Ultra wedge telt als een Beast variant. De Stadion is een variant op de Sprint. Zo kan je eigenlijk 4 verschillende varianten van de Body-delta creëeren.

En wat als je meedoet aan een Hurricane Heat of de Agoge?

Hier verdien je zeker weten ook wedges mee! Alleen deze tellen niet mee voor je Trifecta. De wedges die je hierbij krijgt zijn onderdeel van de Spirit Delta. Deze heeft geen tijdsbestek en kan je op je eigen tempo voltooien. Ik zal later nog ingaan op de verschillende varianten van de Delta. Stay tuned!

Één raceafstand per racedag

Wat bedoel ik hiermee? Dat maar één race afstand per racedag meetelt. Stel je doet twee keer de sprint op dezelfde dag, dan telt deze maar 1x mee voor je Trifecta ranking. Stel de sprint is zaterdag én zondag, dan zou deze wel 2x meetellen.

Oké, en de Trail afstanden?

De Spartan Trail events zijn niet opgenomen in welke vorm van delta dan ook. Dit is een losstaand event van de Trifecta. Deze tellen dan ook niet mee.

Zoals je ziet, het vergt wat puzzelen om erachter te komen wat nu precies wel en niet werkt. Ik hoop het duidelijk gemaakt te hebben, maar mochten er nog vragen zijn laat het mij weten!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!