spartan

Help! Welke Spartan race past bij mij?

Spartan Time! Ik kan wel gaan vertellen hoe leuk Spartan is, maar kijk maar op deze pagina en dan zie je hoe leuk ik het vind. Nu is het tijd voor jou! Spartan heeft zoveel verschillende evenementen, hoe weet je wat je moet kiezen? Dan zit je hier op de juiste plek. Ik leg in het kort uit wat het event is en wanneer welke perfect voor jou zou zijn.

Spartan Workout Tour

De Spartan Workout Tour (WOT) kan iedereen aan meedoen. Een leuke middag, samen met andere Spartanen trainen voor de race. Hoe dit precies wordt vormgegeven ligt aan de locatie waar je de WOT doet. Zo was de WOT in Italië voornamelijk hardlopen door de stad, met hier en daar wat squats en lunges. Aan het einde nog de uitleg hoe een burpee op de correcte Spartan manier moest. Daarentegen gingen we bij de WOT’s in Nederland daadwerkelijk wat verschillende soorten obstakels oefenen en natuurlijk het speerwerpen.

Spartan Sprint

Heb je al enige ervaring met hardlopen? Misschien ook al met wat obstakels? Of ben je juist helemaal nieuw? Dan is de Sprint prima voor jou. Ongeveer 5K met zo’n 20 obstakels. Denk hier aan de oude vertrouwde spearthrow, de chain carry, bucket carry, hercules hoist, monkey bars, slipwall, rope climb. Een goede afstand om er achter te komen of OCR en/of Spartan iets voor jou is. Let wel op de hoogtemeters. Een sprint op een vlakke ondergrond zoals Berlijn, Duitsland zal stukken makkelijker en sneller zijn dan de sprint in Alleghe, Italië.

Spartan Stadion

Naast de Sprint, bestaat er ook de Stadion Sprint. Dit is een race die, zoals de naam al zegt, rondom een stadion wordt gelopen. De afstand is ongeveer gelijk aan de Sprint, maar de obstacles zijn anders. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van de trappen in het stadion en zullen er enkele crossfit-achtige oefeningen worden afgewisseld met de bekende Spartan obstakels. OF een combinatie, zoals de Chain Carry de trappen op en af dragen.

Sabina in Mudland - Help! Welke Spartan race past bij mij Stadion
Sabina in Mudland - Help! Welke Spartan race past bij mij RIG

Spartan Super

Ben je al wat meer getraind en is een 10K hardlopen geen probleem? Dan is de Super zeker wat voor jou. Dit is met ongeveer 25 obstakels, waarbij de iets meer technische obstakels op het parcours zullen staan. Denk aan een multi-rig, de bender en twister. In het verleden was dit vaak zo’n 16K, dus hij is al wat versimpeld. Een prima afstand dus als je al een paar kleine afstanden hebt gedaan. Maar ook hierbij, let op de hoogtemeters! Spartan staat niet voor niets bekend om zijn gebruik van het prachtige landschap dat een land te bieden heeft.

Spartan Beast

De Beast. Wat kan ik hierover zeggen. Voorheen kon dit alles van 21-30K zijn, waarbij ik zelf uitging van ongeveer 25K. Met de nieuwe regels is dit terug gebracht naar de halve marathon afstand. Dus zo’n 21K met 30 obstakels. Deze afstand geeft je alle obstakels, waaronder een 9 ft wall en de apehanger, of zelfs een double sandbag carry. Voor deze afstand moet je dus echt al getraind zijn. Vooral omdat bij een Beast buiten Nederland de hoogtemeters flink oplopen. Denk 1200-1500d+, waarbij het niet uniek is dat er een goede steile klim in zal zitten. Oefen ook goed met verschillende soorten carries, want met een beetje geluk zit er een chain, sandbag, bucket, nog een sandbag of misshien wel log carry in!

Spartan Ultra

Zijn de voorgaande afstanden allemaal niet meer uitdagend genoeg voor je? Dan is er de Ultra. Een 50K met ongeveer 60 obstakels. Afhankelijk van het organiserende land kan het een single loop, een double loop beast of een single loop met een paar kleine overlappende stukjes. Er is een speciale tent waar je tijdens het lopen langs komt om eventuele (al eerder klaar gelegde) kleding te wisselen, je camelbag weer te vullen of even uit te rusten als je dat wilt. Soms kom je er 1x langs, soms zelfs 3x. Let hier wel goed op de hoogtemeters in het land. Die kunnen de Ultra nog zwaarder maken dan dat deze al is.

Hurricane Heat

De voorgaande evenementen zijn gericht op de individu, al kan je ze natuurlijk samen met een groepje vrienden doen. De Hurricane Heat is puur teamwork. Een bootcamp, door speciaal geselecteerde trainers (Kryptea), waarbij je moet doen wat je wordt verteld en je gezamenlijk ervoor moet zorgen dat iedereen de finish haalt. Je krijgt van te voren een mandatory gearlist en zorg er echt voor dat je alles bij je hebt wat erop staat. Niets meer, niets minder. Want de teamwork begint al bij de check-in. Als blijkt dat je niet goed voorbereid bent, dan mag iedereen burpees doen. Dus zorg er al helemaal niet voor dat je te laat komt!Lijkt het erop dat je het niveau echt niet aankan, dan kan je een DNF krijgen.

Hurricane Heat 4HR (HH)

Deze bootcamp duurt dus zo’n 4 uur. Vaak start deze later op de dag, omdat sommige mensen in de ochtend nog de Super of Sprint afstand willen doen.

Hurricane Heat 12HR (HH12HR)

Waarin verschilt de HH12HR van de HH? Nu begint het al met de tijdsduur. Deze duurt dus 12 uur en start meestal in de ochtend. Hier heb je meestal meer spullen nodig dan bij de HH.

Hurricane Heat 24HR (HH24HR)

En dan komen we bij de 24HR versie van de Hurricane Heat. Hier ga je de hele nacht door, waarbij de Kryptea het woord slaap niet kennen. Voorheen waren er individuele 24Hr events, maar ze hebben nu besloten alleen nog de H3X events als HH24HR te organiseren. Dit houdt in dat op (minstens) 3 locaties ter wereld tegelijkertijd de 24HR zal plaats vinden. Zo starten ze bijv. in de VS om 7:00, betekend dat dat we in Europa om 14:00 starten en in Azië in de avond. Het lijken verschillende tijden, maar het zijn exact dezelfde momenten. De HH24HR is het event waar mensen kunnen afvallen omdat ze de groep te veel ophouden. Een beetje ophouden kan, maar wordt je een blok aan het been, dan houdt het event helaas eerder voor je op. En niet te vergeten, soms moet je een bepaalde gewicht continue mee slepen. Denk aan 20kg in je rugzak aan doodgewicht bovenop je eten/drinken/kleding en alle andere verplichte spullen.

Sabina in Mudland - Help! Welke Spartan race past bij mij Hurricane Heat gear

Agoge

Hoe kan ik het anders zeggen. Het is een 60+ uur durend evenement met bijna geen rust, in afgelegen delen van de wereld (denk Island of Sky, Mongolië, Naxos – Griekenland). Het event draait om team work, maar individueel moet je bepaalde opdrachten voltooien om de drie wedges en titel van finisher te verdienen. Diezelfde Kryptea als bij de HH begeleiden ook dit event, maar hier kennen ze de term powernap dan weer wel. Minimale slaapmogelijkheden, veel hardlopen en van plek naar plek reizen met je uitrusting. Ga hier niet onbegonnen aan mee doen! Een hoop mensen komen niet door de gear- en vaardighedencheck en kunnen direct weer terug naar huis.

Spartan Trail

In Nederland kennen we deze nog niet, maar de eerste events in Europa zijn al aangekondigd: Spartan Trail. Hiermee leg je eigenlijk het Spartan Race parcours af, maar dan zonder de obstakels. Als je een Spartan Trail wilt doen kan je deze goed combineren met de Spartan Obstacle Run, want ze vinden in hetzelfde weekend plaatst!

Disclaimer: Spartan bepaalt zelf welke obstakels in welke race zitten. De bovengenoemde obstakels bij de afstanden kunnen anders zijn bij elke race en in elk land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!