ocr,  spartan

Terug naar Andorra voor een zware Spartan Race kwalificatie


Sabina in Mudland - Andorra Super Pannenkoek
Afgelopen jaar ging ik naar Andorra omdat ik mijzelf (twee keer) had gekwalificeerd voor de Elite wave van de Spartan Race Europees Kampioenschap. Deze race eindigde in tranen, doordat mijn knie het landschap geen goed idee vond. Hierdoor kon ik niet het Trifecta weekend voltooien en ging ik naar huis met een Beast medaille (EK medaille kwam pas later) en een DNS voor de Super en Sprint. Dus, dit jaar ging ik voor revanche, met een doordacht plan.

Sabina in Mudland - Andorra Super SpringenHet plan? Geen Beast. Ik ging voor de Super om deze in de Age Group categorie te lopen. Het plan veranderde wel iets door mijn polsoperatie en hoe ik mij na Mallorca voelde. Ik ging niet voor een kwalificatie, ik ging om te kijken waar ik stond en waar ik aan moest werken. Met de Super op zondag had ik een extra dag om te acclimatiseren. Gezien Hanno de Ultra op zaterdag deed waren we dit jaar sowieso wat eerder aanwezig. Om precies te zijn waren we op woensdag al naar Andorra gegaan en hebben we op donderdag een hike gedaan om te wennen. Twee dingen die ik zeker aanraad om te doen! Op zaterdag de hele dag rondjes gelopen op het terrein om Hanno en Casper aan te moedigen (en foto’s te maken), niet de beste voorbereiding, maar vooruit. Nog een hoop gedoe aan het einde van de dag toen we uren aan het wachten waren op een medaille uitreiking die maar niet kwam, maar uit eindelijk terug in de AirBnB om mijzelf klaar te maken voor mijn race de volgende dag.

Sabina in Mudland - Andorra Super Baksteen uitlatenZoals gewoonlijk vroeg op. De heren hadden mij al verteld dat ik niet te hard van start moest gaan. De eerste 5K was alleen maar omhoog, 500D+ om precies te zijn. Het feit dat het startgebied al helemaal vertrapt was naar een modderboel hielp ook niet mee, en terwijl iedereen hard van start ging nam ik mijn tijd. Bij de eerste OUOU muurtjes zag ik het eerste valsspelen al en met een diepe zucht vervolgde ik de weg omhoog. Na een eindeloze klim mochten we op de top een sneeuwbal tegen een doelwit aangooien. Ja, dat ging dus niet zoals het hoort en de eerste burpees waren een feit. Leuk, zo, 30 burpees op hoogte in de sneeuw. Het gaf mij flashbacks naar het jaar ervoor waar ik dat mocht doen bij de Olympus. Maar toen had ik mijn maatje Andrea bij mij. Ik begon haar toch al een beetje te missen.

Sabina in Mudland - Andorra Super WatervalInmiddels had ik een beetje spijt dat ik geen camelbag bij had. Dat op-en-neer door de bergen was geen pretje. Zeker niet nu het best lekker weer werd. Gelukkig kwam na een km of 6 eindelijk een waterpost in het zicht, maar moest je eerst nog de 7” wall over. Gelukkig was dit geen probleem en nam ik gretig wat bekertjes water aan. Nog een klein stukje afdalen en ik was weer op het festival terrein. Hier had ik gisteren gestaan, dus wist dat ik bij de inverted wall gewoon alle balken mocht gebruiken. Plus, Andrea en ik hadden stiekem wat gespeeld met dit obstakel dus ik was er zo overheen. En toen hoorde ik opeens mijn naam. Ja hoor, daar zaten ze. Hanno, Casper en Andrea. Lekker in het gras te genieten van het heerlijke weer. Zo liepen ze een stukje mee naar boven, want ze wisten dat er een leuk obstakel aankwam. Dit keer hadden ze namelijk drie obstakels samengevoegd. Het begon met ‘pak je pancake’ waarna je een stukje verderop een elastiek om je enkels moest doen en over de balken springen, nog steeds met de pancake in je handen! Elastiek weer ingeleverd en ik mocht een baksteen aan een ketting een rondje uitlaten. Nu hadden de mensen voor mij het parcours gesloopt, dus besloot Casper dit goed te leggen (terwijl hij cheaters riep). Ja, ik zou zomaar een paar meter te weinig met mijn baksteen lopen. Dan gaat deze tegenstribbelen hoor! Samen met mijn pancake de baksteen weer aan de vrijwilliger gegeven en het laatste stukje naar beneden gelopen. Hier nam ik afscheid van de pancake én Hanno/Casper/Andrea en mocht weer omhoog lopen.

Sabina in Mudland - Andorra Super Speer werpenWhat goes up, must come down. En het down ging via een mooie trail in het bos. Terwijl ik het bos uitschoot zag ik Casper en Andrea weer staan en omdat ik toch niet voor kwalificatie liep heb ik hier nog even geposeerd bij de waterval waar we langs liepen. Wauw, dat ding was mooi. Jammer genoeg wilde ze niet mee omhoog lopen, naar een van de steilste stukken in de race. What goes down, must go up. Een beetje heen en weer schuifelend, een gelletje naar binnen werken. Bovenaan even genieten van het uitzicht en weer naar beneden. Hier moest ik ondertussen eigenlijk heel nodig plassen en er leek maar geen water obstakel in de buurt te zijn. Dus, gauw een pitstop op wat later bleek dezelfde plek als vorig jaar! Natuurlijk kwamen we aan het einde van de afdaling bij een rivier uit (na wat hurdles genomen te hebben) waar we doorheen moesten. Ik vertel je dit, het water was zo koud dat ik niet eens had kunnen plassen erin. Holy Moly. En dan ook nog een lage brug onderdoor. Zodra ik dat water uit was moest ik mijzelf aansporen te gaan rennen. Het lichaam was koud en wilde niet, maar ik moest toch echt snel warm worden! De afdaling zorgde ervoor dat ik bij het festival terrein kwam, ook wel bekend als burpee terrein.

Sabina in Mudland - Andorra Super BenderDe spearthrow. De dag ervoor 3 pogingen gedaan en er zat er maar 1 in. Nu had ik maar 1 poging, en ik had er ook maar 1 nodig. Juichend verliet ik het obstakel zonder burpees te hoeven doen. Natuurlijk wel burpees bij de twister die erna kwam. Serieus. Wanneer gaat dit mij lukken? Ik vermoed inmiddels dat het echt alleen tussen mijn oren zit.

Daarna kwam een waterpost en de rig. De rig ging eigenlijk best goed. Tot ik bij het laatste stuk aankwam. Lag ik opeens in het hooi. De grip in mijn linkerhand was zo goed als weg. Stomme operatie. Burpees it was.

Na mijn burpees mocht ik een stukje langs en door het water lopen terwijl ik richting de Bender ging. Het koste mij dit keer een paar pogingen om erin te komen (iets met kramp), maar uiteindelijk klom ik over dat ding heen zo naar de apenhang. Hier was ik blij geweest met een zonnebril, want ow die zon scheen fel in je ogen. Zonder al teveel moeite de bel bereikt en weer afscheid genomen van mijn supporters die sinds de spearthrow bij mij waren. Ik ging door naar de Hercules Hoist, waar ik eigenlijk gemakkelijk de autoband omhoog kreeg. Hier kwam ik wat dames met competitie bandje tegen en realiseerde mij dat ik eigenlijk niet zo heel erg achterin het veld liep. Na de hoist mocht ik een mooie heuvel op en af lopen om richting de laatste obstakels te gaan.

Sabina in Mudland - Andorra Super Apenhang

ASabina in Mudland - Andorra Super Slip wall kikabools eerste kwam de Olympus waar ik dit keer wel verder kwam, maar niet ver genoeg. Burpees it was. Daarna door naar de Z-wall waar ik makkelijk doorheen kwam. Cargo container omhoog en omlaag, bekertje water, en een lekkere crawl te pakken. Nu kwamen we uit op het stuk waar ik het jaar daarvoor in tranen was uitgebarsten, maar mijn knie hield het goed én we hoefde de berg niet helemaal op. Helaas kreeg ik geen grip bij het touwklimmen en moest ik weer burpees doen. Over de 8” wall en nog een laatste crawl. Daarna door de zogenaamde trenches, die leeg waren, de slip wall over, onder wat auto’s door en toen was daar de fire jump.

Sabina in Mudland - Andorra Super Fire JumpHet pakje cocoswater had ik al op voor ik mijn t-shirt in ontvangst kon nemen en de banaan was ook zo weg. Toen bleek dat ik maar 20 minuten had voor de laatste Sprint startte, en niet 1,5 uur zoals mij was verteld. Hanno haalde gauw mijn startnummer uit de auto, terwijl ik probeerde nog een banaan naar binnen te krijgen. Casper was ondertussen gaan kijken naar mijn uitslag en kwam terug met de mededeling dat ik derde in mijn age group was. Pardon!? Helaas bleek later dat iemand in de verkeerde age group was ingedeeld en was ik vierde. Maar vierde betekende nog steeds mijn kwalificatie binnen voor EK én WK! Ik had niet veel tijd om hierbij stil te staan, want ik moest naar het startvak voor de sprint. En daarover vertel ik meer in mijn volgende blog!

Sabina in Mudland - Andorra Super

Sabina in Mudland - Andorra Super Profiel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!